Pancar'ın Faydaları
İyi Pancar nasıl seçilir?
- Orta boy, koyu renk ve parlak olanlar seçilmelidir.
- Üzerinde benekleri olan, yumuşamış ve ıslak olanların tercih edilmemesi gerekmektedir.
Pancar nasıl saklanır?
- Düşük sıcaklıkta depolamak solunumu azalttığı için bozulmayı azaltacağından buzdolabında saklanmalıdır.
- Beklemeye bağlı vitamin ve tattaki kayıplar artış göstermektedir.
Hazırlama
- Pancarın suyu ellerinizi boyayabilir bu nedenle pancar hazırlarken eldiven giymek iyi bir fikir olabilir.
- Eğer yıkama ve hazırlama işlemi sırasında elleriniz boyandı ise biraz limon suyunu ellerinize sürün ve lekeleri çıkarın.
- Pancarı az pişirin. Pancardaki fitonutrientlerden betalainin ısıyla azaldığı bulunmuştur.
Sağlığa Katkısı
- Zengin antioksidant kaynağı olan pancar beta karoten, lutein ve zeaksantin karotenoitlerini de içermektedir.
- Pancarda bulunan birçok fitonutrient anti inflamatuar etki göstermektedir. Bu etkileri betanin, isobetanin ve vulgaksantin göstermektedir.
- İnflamasyonu azaltıcı etki göstermesini sağlayan mekanizmalardan biri siklo oksijenaz enzim (COX-1 ve COX-2) aktivitesini baskılama yeteneğindendir.
- Pancardaki betalin pigmentinin vücudun Faz II detoksifikasyon işlemini desteklediği görülmüştür.
- Diyetle pancar tüketiminin kanser türlerinin çoğunda risk azaltıcı etkisi olduğu görülmektedir.
En Çok Bulunduğu Aylar
Ocak - Şubat - Mart