İletişim için

Orta düzey kahve tüketimi hastalıklara bağlı ölüm riskini azaltıyor

Orta düzey kahve tüketimi günde 5 kupadan az kahve tüketimi olarak adlandırılmaktadır. Orta düzey kafein tüketimi yorgunluğu azaltır, zihinsel aktiviteyi ve konsantrasyonu arttırır. Ayrıca yapılan çalışmalarda düzenli olarak orta düzey kahve tüketen kişilerde kardiyovasküler hastalıklar, nörolojik hastalıklar, tip2 diyabet ve kansere yakalanma ve bu hastalıklara bağlı ölüm riskinin daha az olduğu görülmüştür. Farklı toplumlarda geniş çaplı katılımlarla yapılan takip çalışmalarında orta düzey kahve tüketiminin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Çalışmalarda kahvenin yapılma şeklinin fark yaratıp yaratmadığı incelendiğinde filtre kahvenin daha yaralı etkilerinin olduğu görülmüştür. Kafeinin etkisi olup olmadığının incelenmesi için kafeinsiz kahve ile de çalışmalarda yer verilmiş kafeinsiz kahvenin de koruyucu olduğu görülmüştür. Yukarıda adı geçen hastalıkların oluşumunda oksidatif stres rol oynamaktadır.  Kahvenin bu hastalıklardan koruyucu etkisinin; antioksidan özelliğinin yüksek olması ve içindeki birden fazla biyoaktif bileşen sayesinde olduğu düşünülmektedir. Ancak; hamile ve çocuklarda aşırı kahve kullanımından kaçınmada fayda vardır.