İletişim için

Obezitede sirke mucizesi

Sirke yemeklere salatalara lezzet vermek amacıyla kullanılan lezzet verici sudur. Sirke yıllardır baharat ve gıda koruyucu olarak kullanmaktadır. Kullanımı Sümerliler, Asurlulara kadar uzanmaktadır. Üretimde kullanılan ham maddelere göre; şarap sirkesi, meyve sirkesi, meyve şarabı sirkesi, elma şarabı sirkesi, alkol sirkesi, tahıl sirkesi, malt sirkesi, aromalı sirke ve diğer sirkeler olarak isimlendirilebilir. Karbonhidrat kaynağı olan hemen hemen her gıdadan sirke yapılabilmektedir. 

Zayıflama deyince ise akla ilk gelen türü elma sirkesidir. Elma vitaminler, mineraller, fenolik maddeler, pektin, organik asitler ve antioksidan maddelerce zengin olan bir meyvedir ve bu meyveden elde edilen sirkesinin de zengin besin öğelerine sahip olduğu yapılan araştırmalarda rapor edilmiştir.  Fenolik bileşiklerden de en zengin olan sirkenin elma sirkesi olduğu görülmüştür.

Sirkenin içerisinde asetik asit bulunmaktadır ve yapılan çalışmalarda asetik asidin mide boşalmasını yavaşlatıcı etkisi olduğu, gıdalardaki demir emilimini arttırarak metabolik hızı arttırdığı  görülmüştür. Ayrıca yemeklerle beraber salatanın içerisinde tüketilen sirkenin kan şekerini düzenleyici etkisi, yemeklerden önce 1-2 yemek kaşığı alınan sirkenin ise iştahı baskılayıcı etkisi olduğu görülmüştür.

Yapılan çift körlü plasebo kontrollü bir çalışmada dört hafta boyunca kişilere 15 ml elma sirkesi içirilmiş ve sonunda sirkenin serum trigliserid ve vücut yağ oranında azalmaya neden olduğu ancak uzun dönemde kişilerin vermiş oldukları kiloyu koruyamadığı görülmüştür.

Sonuç olarak sirke sağlıklı bir gıdadır ancak obezite ile olan etkisini inceleyen çalışmalar yetersizdir. Bu yüzden damak tadımıza hitap eden sirke türünü ve aruz ettiğiniz miktarda yemeklerle beraber kullanımı uygundur.

Kaynak:

1- Vuksan V, Sung MK, Sievenpiper JL, Stavro PM, Jenkins AL, Di Buono M, et al. SKorean red ginseng (Panax ginseng) improves glucose and insulin regulation in well-controlled, type 2 diabetes: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study of efficacy and safety. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2008;18:46-56.

2- Qui, J., Ren, C., Fan, J., & Li, Z. (2010). Antioxidant activities of aged oat vinegar  in vitro and in mouse serum and liver. Journal of the Science and Food Agriculture, 90, 1951–1958