Ýletiþim için

Neden Kefir Ýçmeliyiz?

Kefir hafif ekþimsi bir tada sahip yoðurda benzeyen fermente süt ürünüdür. Sütün kaynatýlmasýndan sonra bazý bakteri ve mayalarýn eklenmesiyle elde edilir. Ýçerisine eklenen bu bakteri ve mayalar süt þekeri olan laktozu laktik asit ve karbondioksite çevirir. Kefirin karakteristik ekþimsi tadý ve köpüklü kývamý da fermentasyon sonucu oluþan bu ürünlerden gelmektedir.

Süte bakteri ve mayalarýn eklenmesi fikri kulaða hoþ gelmeyebilir ama kefiri saðlýk açýsýndan önemli yapan da büyük ölçüde içerisinde yer alan bu mikroorganizmalardýr. Normal þartlarda her insanýn sindirim sisteminde hem yararlý hem de zararlý bakteriler bir arada ve belli bir denge halinde bulunur ancak stres, hastalýk, antibiyotik kullanýmý gibi durumlar bu dengenin bozulmasýna neden olur. Bu da bizi birçok hastalýða yatkýn hale getirir. Kefirde bulunan bu mikroorganizmalar probiyotik özellik göstererek bu dengenin saðlanmasýnda yardýmcý olur.

Buna raðmen siz yine de kefir içmek için neden mi arýyorsunuz iþte onlardan bazýlarý…

1. Yüksek besin deðerine sahip

Kefir iyi düzeyde protein içeriðinin yaný sýra kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve B grubu vitaminler açýsýndan da iyi bir kaynaktýr.

2. Baðýþýklýðý destekler

Kefirin içerisindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde vücudun baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði ve hastalýklara karþý direnç göstermesinde yardýmcý olduðu yapýlan çalýþmalarla gösterilmiþtir. Ayný zamanda içerisindeki antimikrobiyal bileþenler sayesinde zararlý bakterilerin üremesini de engeller.

3. Kolesterol düþürücü etkiye sahip

Kandaki kolesterolün yüksek olmasý damar týkanýklýðý, kalp krizi, felç açýsýndan önemli bir risk faktörüdür. Kefir kolesterolü baðlayarak önemli düzeyde kolesterol düþürücü etki gösterir. Böylelikle yüksek kolesterolün neden olduðu kalp-damar hastalýklarýna karþý da koruyucudur.

4. Antioksidan özellik gösterir

Kefir antioksidan aktivite gösteren birçok bileþen içerir ve tüm bu bileþenler hücreleri oksidatif hasara karþý korur. Böylece hücrelerin yaþlanma süreci yavaþlar ve birçok kronik hastalýðýn ortaya çýkma riski azalýr.

5. Kansere karþý koruyucu özellik gösterir

Yapýlan birçok çalýþmada kefirin içerisinde yer alan biyoaktif bileþenlerin kanserli hücre oluþumunu engellediði ya da baþlamýþ olan tümör geliþimini baskýladýðýný göstermektedir.

6. Tokluk saðlar

Kefirin yüksek protein içeriðine sahip olmasý tokluk hissinin oluþmasýna da yardýmcý olur.

7. Baðýrsak florasýný düzenler

Kefirin içerisinde yer alan probiyotikler baðýrsaktaki mikroorganizma ortamýnýn düzenlenmesine yardýmcý olur. Böylece hem sindirimi kolaylaþtýrýr hem de zararlý maddelerin baðýrsaklardan emilerek vücudumuza girmesini engeller.

8. Laktoz intoleransý olan bireyler tarafýndan da tüketilebilir

Laktoz intoleransý olan bireylerde süt ve süt ürünleri tüketimi þiþkinlik, gaz, ishal gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Ancak kefirdeki laktoz fermentasyon sýrasýnda laktik aside dönüþtürüldüðü için herhangi bir sindirim sorunu yaratmadan rahatlýkla tüketilebilir.

Kaynaklar:

1) Ahmed Z et al. Kefir and Health: A Contemporary Perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2013, 53:5, 422-434, DOI: 10.1080/10408398.2010.540360.

2) Farnworth ER. Kefir – a complex probiotic. Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods, 2005, 2(1): 1-17. DOI: 10.1616/1476-2137.13938.

3) Guzel-Seydim ZB, Kok-Tas T, Greene AK, Seydim AC. Review: functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2011, 51(3):261-8. doi: 10.1080/10408390903579029.