Lokmalarınızın sayılması daha az kalori almanızı sağlıyor olabilir mi?
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre; evet lokmalarınızın sayılması kilo vermeye yardımcı oluyor.
Teknolojide yaşanan gelişmeler diyet sektörüne de yayılıyor son yıllarda. Bunun en son örneği giyilebilir teknoloji olarak adlandırılan bir buluş.. Geliştirilen bu cihaz bireylerin yemek süresince lokmalarını kaydediyor ve sonrasında sıklığa dair veriler sunarak farkındalık yaratıyor ve böylelikle diyet yapanların yeni yardımcısı olarak karşımıza çıkıyor.
İki aşamada yapılan bu çalışmada araştırmacılar tarafından birinci aşamada laboratuvar ortamında katılımcılardan bir gruba büyük boy diğerine ise küçük boy tabakta yemek verilmiş ve yemekleri yerken cihaz aracılığıyla ısırık sayıları bildirilmiştir. Tabağın boyutundan bağımsız olarak her iki grup da cihazın raporlaması doğrultusunda besin alımlarını azaltmışlardır. Ancak yine de büyük boy tabakta yiyenlerin diğer gruba göre daha fazla yediği görülmüş ve bu da besin alımında tabak boyutlarının önemini vurgulamıştır.
İkinci aşamada ise gruplardan birine az (12 ısırık) diğerine ise yüksek (22 ısırık) lokma sayısı hedefi konmuştur. Bu durumda her iki grubun da hedeflerini tutturduğu ancak düşük hedefli gruptakilerin lokma boyutlarını arttırdığı görülmüş. Sayıca düşük hedef konulması kişilerde kompanse edici bir davranışın gelişmesine neden olmuştur. Dolayısıyla lokma saymak olumlu sonuçlar getirse de düşük hedefler koymak bireylerde ters bir etki yaratmıştır. Bu nedenle araştırmacılar bireylere başlangıçtaki lokma sayılarını vererek sonrasında hedef konulmasının daha yararlı olacağı görüşünü sunmuşlardır.
Ayrıca araştırmacılar bu tür bir cihazın özellikle farkında olmadan yeme dürtüsü olan bireylerde yararlı olacağı kanısında olduklarını belirtmişlerdir.
Kaynak: Jasper PW, James MT, Hoover AW, Muth ER. Effects of Bite Count Feedback from a Wearable Device and Goal-Setting on Consumption in Young Adults. appears online in advance of its issue of the Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. (DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2016.05.004)