İletişim için

Kilo vermek için sağlıklı bir kahvaltı

Harvard Epidemiyoloji ve Beslenme departmanından Profesör Eric Rimm’e göre kilo vermek veya bulunduğunuz kiloyu korumak istiyorsanız bunun yolu sağlıklı kahvaltıdan geçiyor. Kahvaltı bir bireyin günlük enerji alımının % 25-30’unu oluşturmalıdır. Çalışmalar bu tip bir kahvaltının kilo vermeye veya kilo korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı bir kahvaltı markette başlar. Bu nedenle alışverişte besin etiketlerini okuyarak işe başlayabilirsiniz. Örneğin; ‘şeker ilavesiz’ ibaresi ürünün hiç şeker içermediği veya protein ve yağ içeriği bakımından da sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Bu durum tam buğday ya da tam tahıl ifadeleri için de geçerlidir; eğer dikkatli bir tüketici değil isek bunun da farkına varmamız mümkün değildir ancak gerek posa ve vitamin-mineral gerekse glisemik indeks bakımından bu ürünler birbirinden farklıdır.

Sağlıklı kahvaltı menüsü oluşturulurken de en başta bilinmesi gereken tek başına mucizevi bir besin olmadığıdır. Sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı başta protein ve karbonhidratlar olmak üzere bir miktar da sağlıklı yağları içermelidir. Protein kaynağı dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri ise yumurtadır. Yıllardır yumurta ile ilgili iyi ya da kötü birçok yorum yapılsa da aslında kahvaltının vazgeçilmezidir. Yapılan çalışmalar sağlıklı bireylerde günde bir yumurta yemenin kalp damar hastalıkları veya felç riskini arttırmadığını göstermektedir. Ayrıca diğer bir protein kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin de kontrollü bir şekilde tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle kalsiyum ve bazı biyoaktif bileşenler açısından önemli bir kaynak olmaları kilo kaybında size destek olacak önemli bir faktördür.

Karbonhidrat kaynaklarına baktığımızda ise doğru tercih yapmak yine oldukça önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken boş enerji kaynağı olmasından ziyade vitamin-mineral ve posayı da içeren mümkün olabildiğince işlenmemiş seçenekler tercih etmektir. Bu sizin yediklerinizin sindirimini uzatacak dolayısıyla tokluk hissi sağlayacak ve gün içerisinde enerjinizin düşmesini önleyecektir. Bunun için tam tahıllı ekmek ve gevrekler, yulaf, meyve ve sebzeler iyi birer alternatif olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra kahvaltı denince sıklıkla karşımıza çıkan işlenmiş ürünlerden ise uzak durmamız gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve poğaça, kek, börek gibi pastane ürünleri bunların başında gelmektedir. Bu tip ürünler sizi kahvaltı yapmaktaki amacınızdan saptırmakta ve bazen gün içerisinde daha da kolay kontrolü kaybetmenize neden olabilmektedir.

Son olarak size bir soru; kilo verdikten sonra verdikleri bu kiloları koruyanların % 78’inin kahvaltı ettiğini biliyor muydunuz?

Kaynak:
Harvard TH Chan School of Public Health, A healthy breakfast essential to losing weight.
http://www.hsph.harvard.edu <accessed 27.02.2015>

International Food Information Council Foundation, Breakfast and Health.
http://www.foodinsight.org/Content/6/IFIC%20Brkfast%20Review%20FINAL.pdf <accessed 27.02.2015>