İletişim için

Hamilelikte yetersiz Demir alımı çocuğunuzun otizmli doğma riskini arttırabilir

Demir erken dönemde beyin gelişimi, nörotransmitter üretimi, sinir hücrelerinin oluşumu ve bağışıklık fonksiyonları gibi birçok önemli noktada görevlere sahiptir. Tüm bu görevlerin olduğu yollar da aynı zamanda otizm oluşumuyla ilişkilidir.Ancak yapılan çalışmalara bakıldığı zaman demir eksikliği ve sonucunda gelişen demir anemisinin hamilelikte en sık karşılaşılan besin öğesi eksikliği olduğu ve hamilelik dönemindeki kadınların % 40-50’sini etkilediği görülmektedir.

Yeni yapılan bir çalışmaya göre de demir alımı düşük olan annelerin çocuklarının otizmli olma riskinin daha yüksek olduğudur. Elde edilen bu sonucun 2003-2009 yılları arasında Kaliforniya’da doğan çocuk ve annelerinin (otizmli 520, sağlıklı kontrol grubu 346) verilerinden elde edildiği çalışmanın detaylarında görülmektedir. Buna göre hamilelikten 3 ay önce, hamileliğin sonuna doğru ve emzirme dönemlerinde annelerin gerek besinler gerekse takviye yoluyla aldıkları demir miktarları hesaplanmıştır.

Bunun sonucunda da otizmli çocukların annelerinin kontrol grubundakilere göre daha düşük oranda demir takviyesi aldıkları ve besinlerle demir alımının da daha az olduğu bulunmuştur. Ayrıca düşük demir alımı ile birlikte annenin 35 yaşın üzerinde olması veya başka metabolik hastalıklarının (obezite, hipertansiyon, diyabet, vb.) olmasının otizm riskini 5 kat arttırdığı da belirtilmiştir.

Bu çalışmanın bu konuda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle sonuçların başka çalışmalarla da desteklenmesi gerekmektedir. Ancak bu aşamada anne adaylarının yapması gereken kontrollerini aksatmamak, yeterli ve dengeli beslenmek ve demir takviyesi konusunda doktorlarının önerilerine uymaktır. 

Kaynak:

Schmidt RJ, Tancredi DJ, Krakowiak P et al. Maternal Intake of Supplemental Iron and Risk of Autism Spectrum Disorder. Am. J. Epidemiol., First published online: September 22, 2014. doi: 10.1093/aje/kwu208