İletişim için

Hamilelikte kilo alımı

Hamilelikte kilo alımı hemen hemen tüm anne adaylarının merak ettiği ve ilgilendiği bir konudur. Bazıları neredeyse hiç kilo almadan hamileliği bitirirken bazıları da 25-30 kg’a varan artışlarla bebeklerini dünyaya getirmektedirler. Şimdi bunlardan hangisi daha doğru, bebek gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için neler yapılmalı gelin birlikte bakalım…

Hamilelikte olması gereken ağırlık artışları

Hamilelikte ne kadar kilo alınması gerektiği kişiden kişiye değişiklik göstermektir. Burada temel belirleyici anne adayının hamilelik başlangıç kilosudur. Olması beklenen ortalama ağırlık artışları da aşağıdaki gibidir;

- Zayıf bireylerde: 12,5 – 18 kg
- Normal ağırlıktaki bireylerde: 11,5 - 16 kg
- Hafif şişman bireylerde: 7 - 11,5
- Obez bireylerde: 5 -9 kg

Bu değerler tüm gebelik süresince olması beklenen ağırlık artışlarıdır ve ortalama değerlerdir. Bu nedenle kişiden kişiye ufak farklılıklar gösterebileceği unutulmamalıdır. Eğer hafta hafta takip ediliyorsa da beklenen artışlar ilk 3 ay için ortalama 1-2 kg iken kalan süreçte de haftada ortalama 300-500 gram olması yönündedir.

Alınan Kilolar Nereye Gidiyor?

Yukarıda da bahsedildiği gibi gebelik süresince ortalama 11,5-16 kg ağırlık artışı görülürken bebek genellikle 3 – 3,5 kg ağırlığında dünyaya gelmektedir. Peki o zaman kalan kilolar nereye gitmektedir. İşte yanıtı;

- Plasenta: 1 – 1,5 kg
- Amniyon sıvısı: 1 – 1,5 kg
- Rahim ve meme dokusu: 2,7 kg
- Kan: 1,8 kg
- Yağ depoları: 2 – 4 kg

Görüldüğü gibi sağlıklı bir gebelikte hem annenin doğum sonrasına hazırlanması hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için ağırlık artışı kaçınılmazdır. Tabi bunu söylemesi bu kadar kolay olsa da anne adayları için alıştıkları kiloların bu denli yukarı çıkması alışılması zor bir durumdur. Ancak alınan bu kilolaların sağlıklı bir emzirme süreci ile birlikte büyük bir kısmından kurtulunabileceği ve bebeğin gelişimine katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.

Kaynak:
1) Wardlaw GM, Smith AM. Contemporary Nutrition: A Functional Approach. 2nd edition, 2009, McGraw-Hill Companies: New York.