İletişim için
0216 570 44 44

Gut hastalarına pratik beslenme önerileri

Gut halk arasında zengin hastalığı olarak da bilinen, ürik asidin vücuttan atılamayıp eklemlerde birikmesi ile oluşan iltihabi bir hastalıktır. Zaman zaman ataklar şeklinde ortaya çıkarak (özellikle de ayak parmağında şişmeler ile karakterizedir) hastaların yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür ve en sık 40-65 yaşlarında ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Gut hastalığı olan kişilerin beslenme ile ilişkili olarak dikkat etmesi gereken başlıca konular şunlardır.

1- Kilolu iseniz muhakkak bir diyetisyen eşliğinde çok hızlı olmayacak şekilde ağırlık kaybı sağlayın.

2- Su tüketimini arttırın.

3- Fast food gıdalar tüketmeyin.

4- Yağlı beslenmeden kaçının.

5- Kuruyemiş tüketiminizi sınırlandırın.

6- Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmayı tercih etmeyin.

7- Et tüketimini sınırlandırın.

8- Sucuk, salam, sosis, sakatat tüketmeyin.

9- Et ile baklagil yemeklerini aynı gün tüketmeyin.

10- Pürin içeriği yüksek bazı sebzeleri (karnabahar, ıspanak, mantar gibi) tükettiğiniz gün et tüketmeyin.