İletişim için

Fruktoz ve şekerli içeceklerin sağlık üzerine etkileri

Amerikan Kardiyoloji Birliği’nin dergisinde yayınlanan ve şekerle ilgili günümüze kadar yapılmış en kapsamlı derlemede şekerli içeceklerin sağlık üzerine etkileri değerlendirildiğinde yüksek miktarda şekerli içecek tüketiminin aşırı kilo alımına ve buna bağlı olarak da şeker ve kalp hastalıklarına yol açtığı belirlenmiştir.

Yapılan bu çalışmada fruktoz kaynağı olan sofra şekeri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içeceklerin sağlık üzerine etkileri değerlendirilmiş. Mısır nişastasından elde edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu düşük maliyeti nedeniyle gıda endüstrisinde çok sık kullanılmaktadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun en önemli kaynaklarından biri de şekerli içeceklerdir. Besinlerle ulaşamayacağımız fruktoz miktarlarına bu tip içeceklerle ulaşabilmek oldukça kolaydır.

Yapılan bu kapsamlı araştırmanın sonucunda da günde 1 veya 2 porsiyon şekerli içecek tüketiminin;

- Şeker hastalığı riskini % 26’ya kadar,
- Kalp krizi veya ölümcül kalp hastalıklarını riskini % 35’e kadar,
- Felç riskini de % 16’ya kadar arttırdığı belirtilmiştir.

Şekerli içeceklerin bu sağlık problemlerini ortaya çıkarmasındaki en önemli etken aşırı kilo alımına sebep olmasıdır. Sıvı bir kalori kaynağı olması nedeniyle tokluk hissini oluşturmadığından besin alımını da azaltmamaktadır. Bu durumda günlük besin tüketimine ek olarak yüksek kalorili bu içeceklerin tüketilmesi kilo alımını da kolaylaştırmaktadır.

Araştırmacılar çay, kahve, su gibi alternatiflere yönelerek şekerli içeceklerin tüketiminin azaltılmasının obezite ve buna bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarını önlemek açısından önemli bir adım olabileceğini belirtmektedirler.

Kaynak:
Vasanti S. Malik, Frank B. Hu. Fructose and Cardiometabolic Health What the Evidence From Sugar-Sweetened Beverages Tells Us. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1615-1624. doi:10.1016/j.jacc.2015.08.025