Daha hızlı olmak mı istiyorsun? Pancar ye!
Daha hızlı mı koşmak istiyorsun? Pancar çorbasını veya fırınlanmış pancar salatasını dene.
Saint Louis Üniversitesi 2012 yılında Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde bir çalışma yayınladı. Çalışmanın anahtar noktası içerdiği nitrattan dolayı pişmiş pancarın “akut olarak koşu performansını iyileştirdiği”ni göstermektedir.
Sodyum nitratı duymaya daha alışkın olabilirsiniz. Çünkü sodyum nitrat sosis, pastırma, hot dog gibi etlerde sertleştirici ajan olarak kullanıldığında sodyum nitrite dönüşür. Sodyum nitratın insan vücuduna etkileri hakkında bazı fikirler olmasına karşın, epidemiyolojik çalışmalar ve insan toksikoloji çalışmaları nitrat alımı ile kanser riski arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Aslında bireylerin aldığı nitratın %70’inden fazlası karnabahar, ıspanak, lahana, brokoli ve pancar gibi kök sebzelerden gelmektedir.
Bu çalışmada araştırmacılar 11 orta düzeyde fit koşucu ile araştırmayı yürüttü. Koşucular treadmill ile 5 kilometre koştu. Yarıştan önce gönüllülere placebo veya yaklaşık 500 mg nitrat içeren 200 gram pişmiş pancar verilmiştir.
Sonuçlara göre pancar tüketen grubun ortalama %3 daha hızlı ve süre olarak da 41 saniye daha iyi olduğu tesptit edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre 200 gram pişmiş pancar veya eşdeğer nitrat içeriği olan diğer sebzeler egzersizden 60 dakika önce tüketilebilir.
Kaynak:
http://www.eatright.org/resource/fitness/sports-and-performance/tips-for-athletes/want-to-be-fast-on-your-feet-eat-beets