İletişim için

Çocukların kahvaltısı için dört ipucu

Geri
İleri
Yapılan çalışmalarda çocuklarda ve ergenlerde gece boyunca süren açlığın ardından yapılan sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının okul performansında artışı sağladığı, sağlıklı ağırlığın korunmasını sağladığı ve davranışta olumlu değişikliğe neden olduğu gösterilmiştir.

Çocukların sağlıklı kahvaltı yapabilmelerini sağlamak için nelere dikkat etmeli?
1- İyi kaliteli proteinler eklenmelidir.

Protein çoğu kahvaltının eksik kalan makro besin ögesidir. Çocuklar genellikle kahvaltıyı önemsemeyerek, öğlen yemeğine odaklanmaktadır.

Yumurta, beyaz peynir ve yoğurt, süte kahvaltıda yer verilmesi kahvaltıda gerekli olan proteinin alınmasını sağlayacaktır.
2- Besin ögelerinin zengin bulunduğu tam buğday eklenmelidir.

Zengin içeriğinden dolayı tam buğday, çocukların okul performansını arttırmak için önemli bir besin ögesidir.

Tam buğday unundan ekmek, tam buğday unundan az yağ ile yapılabilecek kekler, yağsız tavada tam buğday unu ile yapılan krepler kahvaltı için seçenekleri oluşturacaktır.
3- Taze sebze ve meyveleri eksik etmeyin.

Kahvaltı çocukların optimal sağlık için gereken besin ögelerini bir araya getirebilmek için gereken en ideal öğündür. Mevsim meyveleri, gerektiğinde konserve (ananas gibi) ve dondurulmuş (yaban mersini, böğürtlen gibi) meyveleri kullanılabilir.

Az yağlı yoğurda ilave edilerek veya tam tahıllı ürünler ile beraber seçenek oluşturulabilir. Bununla beraber mevsim sebzeleri omlet ile beraber veya tek başına mutlaka sofrada bulunması gereken besinlerdir.
4- Tüm bunları rutin hale getirin.

Tüm bu önerileri her gün aile sofrasının rutini haline getirin. Bunun için;

- Bir gece önceden ertesi sabahın kahvaltısı için küçük organizasyonlar yapın.

- Her besin ögesini içeren kahvaltı pazar kahvaltısı kadar çeşitli olmak zorunda değildir.

- Eğer kahvaltı için zaman yoksa, arabada veya otobüste kolayca tüketilebilecek bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Kaynak:

http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6747