Boza hakkında bilmediklerimiz
Türk toplumunun bilinen en eski içeceklerinden biri olan boza; darı, mısır veya pirinç ve şekerden üretilen içerisinde laktik asit bakterileri bulunan, beyaz kremsi bir görünüşü olan ekşi ve tatlı tadı olan fermente bir içecektir. Geçmişte kış aylarının vazgeçilmez bir içeceği iken son yıllarda tüketimi oldukça azalan bu içeceğin sağlığımız için birçok faydası bulunmaktadır.
Fosfor, niasin, sodyum, A, B1, B2, E ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda içerisindeki niyasin sayesinde kalp damar hastalıklarından koruyucu özellik gösterdiği vurgulanmaktadır. İçerdiği vitamin ve mineraller, kaliteli bitkisel protein sayesinde vücut direncini arttırmaya, nezle ve gripten korunmaya yardımcı bir içecektir. Probiyotik özellik göstermektedir.
İçerisindeki laktik asit sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında, hazmın kolaylaşmasında ve kabızlık şikayeti yaşayanlar için olumlu etkileri bulunmaktadır. Emziren anneler için anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır. İçerdiği enerji ve besin öğelerinin zenginliğinden dolayı sporcular ve spor yapan kişiler için de uygun bir içecektir. 100 gramında 240 kcal enerji bulunmaktadır. Ancak bütün bu olumlu özelliklerine rağmen, şeker içeriği yüksek olduğundan diyabet hastalarının, fosfor içeriğinin yüksek olmasından dolayı da böbrek hastalarının kullanımı için uygun bir içecek olmadığı unutulmamalıdır.