İletişim için

Az pişmiş et tüketmek güvenli mi?

Bir restoran gidip et siparişi verdiğimizde garson bize etinizi az-orta-iyi pişmiş nasıl istersiniz diye sorduğunda, çoğumuz damak tadımıza en uygun olanı düşünerek bu soruya cevap veririz. Verdiğimiz bu cevap damak tadının yanında bir takım sağlık risklerini de içerisinde barındırmaktadır. Öncelikle bu pişirme sıcaklıkları arasındaki farktan bahsedecek olursak; az pişmiş etler ızgaraya bırakıldıktan sonra her iki yüzü de 2.5 dakika toplamda 5 dk olacak şekilde etin pişirilmesidir. Bu pişirmede etin içi ıslak, kanlı ve pembe kalır. Orta derecede pişmiş etlerde bu süre 8 dakika, iyi pişmiş etlerde 12 dakika kadardır. Burada önemli olan konu et pişirilirken iç sıcaklığının bakterilerin ölebileceği (65 C0 ve üzeri) sıcaklığa kadar ulaşabilmesidir. Bu koşulun sağlanabilmesi için etin iyi pişmesi gerekmektedir. İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir. 
Ancak; bunun yanında şunuda unutmamak gerekir ki yapılan araştırmalarda; etin özellikle de kırmızı etin aşırı pişirilerek (neredeyse yanmaya yakın olarak) tüketilmesi uzun vadede kanser (barsak ve pankreas kanseri) riskini arttıran bir faktör olarak belirlenmiştir.