İletişim için

Aşırı yeme tokluk sinyallerinin oluşmasını engelleyebilir

Aşırı yeme her seferinde daha da fazlasını yemeye neden olarak kişileri bir kısır döngünün içerisine sokan bir durumdur. Normalde vücut fizyolojik olarak doyduğunda bunu beyne ileten sinyallere sahiptir ancak bu sistemin bazı kişilerde neden çalışmadığı günümüze kadar bilinmemekteydi. Ancak yeni yapılan bir çalışma ile bu konu yavaş yavaş aydınlığa kavuşmaktadır. Bu çalışmaya göre ince bağırsaktan salgılanarak beyne tokluk mesajı veren hormonun salınımı vücut tarafından aşırı yeme döngüsüne girildiğinde kesilmektedir ve bu da kişinin bu kısır döngüden çıkmasını zorlaştırmaktadır.
 
Bu çalışmayı yapan araştırmacılar daha önce kolon kanseri ile ilişkili çalışmalarında ilk kez keşfettikleri uroguanilin adlı hormonun ince bağısakta üretildiğini ve beyne tokluk sinyallerini taşıdığını bulmuşlar. Bunun üzerine bu hormonun obezite ile ilişkisini merak ederek yeni bir araştırmaya başlamışlar.
 
Bu araştırmada farelere 14 hafta boyunca yüksek kalorili bir diyet verilmiş ve bu sürede ince bağırsaktaki uroguanilin seviyeleri ve beyinlerinde neler olduğu gözlemlenmiş. Sonuçlara bakıldığında aşırı beslenen farelerin ince bağırsaklarında uroguanilin üretiminin durduğu görülmüştür. Üstelik bu durumun farenin obez ya da zayıf olmasından bağımsız olarak aşırı beslenme ile birlikte gerçekleştiği belirtilmiştir.
 
Tüm bu sonuçlar ışığında karbonhidrat ya da yağdan gelen aşırı kalorinin ince bağırsaklarda tokluk sinyalini beyne iletmek amacı ile üretilen hormonun üretimini durdurduğu gösterilmiştir. Ancak ne kadar kalori aşırı olarak değerlendirilebilir, ne kadara kadar normal sayılabilir bu henüz bilinmemektedir.
 
Kaynak: Kim GW, Lin JE, Snook AE, et al. Calorie-induced ER stress suppresses uroguanylin satiety signaling in diet-induced obesity. Nutrition & Diabetes (2016) 6, e211; doi:10.1038/nutd.2016.18.