İletişim için

Akdeniz tipi beslenen çocukların obez olma riski % 15 daha az

Akdeniz diyeti bitki ağırlıklı, meyve-sebze, tam tahıl, kurubaklagil ve yağlı tohumları içeren bir diyettir. Et ürünlerinde de haftada en az iki kez balık ve kümes hayvanları tüketimini desteklerken, kırmızı et tüketimin kısıtlanmasını; ayda birkaç kereden fazla olmamasını önermektedir. Ayrıca yaşam tarzı olarak da fiziksel olarak aktif olmayı ve yemeklerde aile ve arkadaşlarla bir arada olmayı önermektedir. Akdeniz diyetinin sağlık üzerine etkileri incelendiğinde özellikle kalp-damar hastalıkları, kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azalttığı bilinmektedir.

Akdeniz diyetinin çocuk sağlığı üzerinde ne gibi etkiler yarattığını görmek amacıyla yapılan bir çalışmada 8 farklı ülkeden (İsviçre, Almanya, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Belçika, Estonya, Macaristan) çalışmaya katılan 9000 çocuğun besin tüketimleri ve vücut ölçümleri (ağırlık, boy, bel çevresi, vücut yağ yüzdesi) değerlendirilmiş. Elde veriler incelendiğinde Akdeniz diyetine uyumun yüksek olduğu çocuklarda şişman veya obez olma durumunun % 15 daha az görüldüğü belirtilmiştir. Bu nedenle de Akdeniz Diyeti obezitenin önlenmesinde önemli bir beslenme modeli olarak önerilmektedir.

Kaynak :

1) Tognon G et al. Mediterranean Diet overweight and body composition in children from eight country. European Congress on Obesity, 28 May 2014, oral sessions.

2) http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in- depth/mediterranean-diet/art-20047801