İletişim için

Ağız sağlığını korumanın yolu beslenmeden geçiyor

Sağlıklı bir ağız sadece fiziksel olarak vücudumuzu beslenmemiz için değil aynı zamanda sosyal bağları arttırır ve özgüven ve iyilik hali gibi duyguları geliştirir. Ağız vücudun geri kalanı için de ayna görevi görür; birçok sağlık probleminin işaretleri ağızda görülür. Örneğin, ağızda oluşan lezyonlar HIV enfeksiyonunun, diş minesindeki kayıplar yeme bozukluklarının, diş eti kanamaları C vitamini eksikliğinin, dudak ve ağız kenarlarında oluşan çatlaklar riboflavin ve niasin vitamini eksikliğinin belirtileri olabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme ağız sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Beslenme alışkanlıkları ve diyetsel faktörler kimi zaman ağız sağlığını korurken kimi zaman da olumsuz yönde etki etmektedir.

Peki nedir bu faktörler, ağız sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz hep birlikte görelim;

- Diş çürüklerinin temelindeki bir numaralı faktör şekerdir. Bu nedenle şekerli besinler ve meşrubat, sporcu içeceği, enerji içeceği gibi şekerli içeceklerin tüketimi azaltılmalı,

- Diş erozyonu ve çürük riskini azaltmak için yüksek asit içeriğine sahip meyve suyu, turşu, ekşili şekerlemeler, asitli meyve ve şarap gibi yiyecek ve içeceklerin tüketimi azaltılmalı,

- Taze sebze-meyve ve süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin tüketimi diş çürüğü riskini azaltır. Bu nedenle düzenli şekilde tüketilmeli,

- Diğer birçok faydasının yanı sıra çocuklukta sık görülen diş çürüklerini önlemesi nedeniyle bebeklik döneminde anne sütü ile beslenme desteklenmeli,

- Yüksek miktarda alkol tüketimi ağızda kanserli doku ve lezyon oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle tüketimi azaltılmalı,

- Gerektiğinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda bir diyetisyenden yardım alınmalı.

Kaynak:

1) Academy of Nutrition and Dietetics, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Oral Health and Nutrition, J Acad Nutr Diet. 2013;113:693-701.

2) World Health Organization, Risks to oral health and intervention - Diet & nutrition,                                 
http://www.who.int/oral_health/action/risks/en/  <erişim 23.09.2014>